Vachtsoorten & vachtverzorging

Kortharige vacht

Vacht:

Deze vacht heeft geen onderwol, enkel dekharen. De haren zijn 0.5 cm tot 2 cm lang. De structuur van dit haar is glad en dik. 

Verharing:

Twee keer per jaar hebben deze honden een rui-periode. In werkelijkheid verharen deze rassen overwegend meer. De haren hebben een korte groeifase tot aan 2 cm tot ze los laten van de huid. Kortharigen komen daardoor soms 3-4 keer per jaar in de rui.

Vachtverzorging:

Geef uw hond één maal per maand een poetsbeurt met een rubberen borstel. U kan uw hond ook ontdoen van dode haren met een vochtige doek in strijkende bewegingen.

Huid & haar:

Ze hebben geen dikke mantel om hun huid te beschermen of om zich warm te houden. Ze zijn hiermee gevoeliger voor insectenbeten, weersomstandigheden en verzorgingsproducten.

Let op: Gebruik maken van harde borstels of overmatig borstelen kan bij deze vachtsoort ervoor zorgen dat de haargroei wordt gestimuleerd. 

Stokhaar

Vacht:

Deze vacht bestaan uit zowel onderwol als dekharen. De onderwol zit bij honden met weinig onderwol voornamelijk aan de achterpoten, buik en aan de oren. Rassen die aansluiten bij de stokharigen met veel onderwol hebben onderwol over het hele lichaam.

Verharing:

Tweemaal per jaar hebben deze honden een rui-periode. De onderwol wisselt naarmate dat ze hun ‘natuurlijke jas’ nodig hebben. Honden die in koude klimaten leven en meer vacht produceren verliezen daarom meer haren t.a.v. binnenshuis honden.

Vachtverzorging:

Twee maal per maand borstelen volstaat voor deze honden. Gebruik voor de onderwol een pinnenborstel. Vachten met weinig onderwol kunnen gekamd worden met een grove borstel. Een vacht met weinig onderwol vindt doorgaans een grove borstel aangenamer. Ze hebben minder dons om zich te beschermen en een pinnenborstel heeft tanden die de huid kunnen schaven.

Huid en haar:

Deze honden kunnen last hebben van onaangename geurtjes aan de vacht. De haren hebben een dichte begroeiing bij de ondervacht, wat zal maken dat deze honden bij vochtig weer een geurtje meenemen.

Langharige stokhaar:

Vacht:

De vacht is een combinatie van grotendeels onderwol met een beperkte hoeveelheid aan gladde haren. De ‘pluizige look’ hebben ze te danken aan het feit dat hun haren allemaal onregelmatig groeien. Zo kan er een verschil zijn van wel 30 cm tussen twee haartjes.

Verharing:

Gedurende het jaar door verliezen deze honden hun langste haren. De onderwol verhaart twee-maal per jaar. U zal in het voor- en najaar merken dat uw hond meer haren verliest.

Vachtverzorging:

Ondanks dat er maar twee keer per jaar een rui-periode is, moeten deze honden elke twee weken geborsteld worden. Dit om hun huid goed te verluchten van hun dikke pels. Gebruik hiervoor een slickerborstel. Honden met erg lange haren kunnen tussentijds doorkamd worden om klitten te voorkomen.

Huid & haar:

De haren staan heel dicht op elkaar, wat maakt dat er weinig zuurstof aan de huid kan. Deze honden hebben aanleg voor huidirritaties en huidinfecties.

Halflangharige vacht

Vacht:

Deze vacht bestaat uit onderwol met daarover dekharen met een fijne structuur. Typerend voor deze honden is dat ze vaak een gladde neus hebben met bevedering aan de poten.

Verharing:

Twee keer per jaar kent deze vacht een rui-periode. De dekharen lossen het hele jaar door in beperkte mate.

Vachtverzorging:

Vooral bij gecastreerde honden kan de onderwol zich sterk ontwikkelen. Kam de vacht wekelijks met een grove borstel. Tijdens de rui-periode kan u een pinnenborstel gebruiken om de onderwol goed los te maken.

Huid & haar:

Deze honden zijn gevoelig voor het ontwikkelen van een pluisvacht. Dit kwaaltje speelt meestal op bij castratie.

Langharige vacht met onderwol

Vacht:

Ze hebben een wollige ondervacht in combinatie met dekharen. Omdat hun haren er lang kunnen worden, worden ze ook wel gezien als langharige ruwvacht.

Verharing:

De bovenvacht lost het hele jaar lichtjes door, terwijl de ondervacht 2 maal per jaar wisselt.

Vachtverzorging:

Kammen is bij deze honden hoog aangeraden, zonder ‘skipbeurten’. Hoe langer de haren zijn, hoe meer ze geneigd zijn om te gaan klitten. Gebruik 2 maal per week een grove kam om klitten te vermijden. Het onderwol mag wekelijks gekamd worden met een slickerborstel om de losse ondervacht op te kammen.

Huid & haar

Hun lange haren zorgen er helaas voor dat zij bij een groep behoren waar oog- en oorontstekingen vaker de kop opsteken. Ook zijn ze gevoelig voor irritatie van de huid als de vacht niet voldoende gelucht wordt.

Langharige vacht zonder onderwol

Vacht:

Er wordt gesproken van een vacht met enkel lange haren. Echter klopt dit niet helemaal. De onderwol bij deze rassen is zodanig gaan lijken op het langhaar dat er haast geen onderscheid te zien is. De lange haren voelen zijdezacht aan, wat maakt dat honden met zo min. mogelijk onderwol erg populair zijn in deze groep.

Verharing:

Deze haren verharen niet. Ze zijn samen met de naakthond een alternatief voor mensen met een allergie aan honden. Let op: Dit is individueel te bekijken.

Vachtverzorging:

De haren hebben de neiging snel te gaan klitten. Door hun lange haren is er een grote nood aan borstelbeurten. Kam uw hond minimaal twee keer per week met een grove borstel om klitten te voorkomen en de huid te luchten. Let er op dat u een borstel neemt die zacht aanvoelt voor uw hond. Doordat ze geen wollige beschermlaag hebben, kan de borstel ruw aanvoelen.

Huid & haar:

Net zoals de langharige met onderwol hebben deze rassen te kampen met oor-en oogontstekingen. Ze zijn vatbaar voor irritaties aan de huid als de huid niet genoeg verlucht wordt.

Kroeshaar

Vacht:

Deze vacht bestaat uit spiraalvormige (onder)wol. De haren zijn dik en hebben een sterke krul. Ze voelen eerder droog en stug aan.

Verharing:

Door de spiraalvormige structuur van de haren blijven de dode haren in de vacht hangen en lijkt het of ze geen haar verliezen. Dat doen ze wel degelijk en dit wel het hele jaar door. De hoeveelheid haarverlies is eerder beperkt bij deze haarvacht.

Vachtverzorging:

De haren kunnen best lang worden. Dit in combinatie met een sterke krul maakt dat zij erg snel klitten kunnen ontwikkelen. Houd de vachtconditie op peil en kam één tot twee keer per week met een universele borstel.

Huid & haar:

Er is aanleg voor het ontwikkelen van allergieën.

Ruwhaar

Vacht:

Het gaat over een vacht met een wollige ondervacht en een stekelige of harde dekharen. De naam verraad het al, deze haren voelen ruw aan. Toch zijn er rassen waarbij de vacht eerder golvend of krullend is.

Verharing:

Ze verharen twee-maal per jaar. De ruwharen komen los te zitten en vallen uit. De haren hebben een ruwe structuur, wat maakt dat deze rassen handmatig hulp vragen en geplukt worden.

Vachtverzorging:

De vacht is makkelijk te onderhouden. Rassen met echt ruwe haren worden geborsteld met een rubberen borstel of een natte doek. Ruwharigen met krullend haar hebben wat extra hulp nodig van een universele borstel.

Huid & haar:

Deze rassen kunnen te maken krijgen met ingegroeide haren en onstoken poriën.